Återberätta ditt manus

Igår höll jag kursen Storytelling – för dig som vill nå rakt in i hjärtat. Eftersom flera av deltagarna föreläser så la vi vårt fokus på hur du kan använda berättandet när du föreläser eller samtalar.

Gänget som berättar rakt in i hjärtat

Att använda berättelser i en föreläsning eller för den delen i ett samtal med någon är mycket effektivt. Då blir det betydligt lättare att vara autentisk och äkta. Visserligen kan du tala fakta med inlevelse och engagemang, men en berättelse ger ytterligare en dimension. Och kombinationen är suverän.

Återberätta ditt manus

Många vill skriva ett manus för vad de vill säga. Ett manus kan hjälpa till att strukturera upp din föreläsning och se över tiden. Men vad som då är jätteviktigt är att du aldrig låter detta manus bli en utantilläxa. Träna istället att återberätta det du har skrivit ner. Läs igenom ditt manus några gånger. Tänk på dina 3 V (vem, vad, varför) och återberätta, gärna högt för dig själv, vad du skrivit. Låt det bli de ord som kommer i din mun. Talspråk och skriftspråk skiljer sig åt så det är viktigt att du låter orden komma från dig själv.

Tips: träna genom att skriva ner eller läsa en text. Lägg den sedan åt sidan och återberätta den. Gå sedan tillbaka till texten för att se om du fått med det som du anser viktigt. Testa att återberätta igen tills du känner dig bekväm med du vill säga.

Lycka till och

Härlig helg!