Blickars möte, kommunikation i Marocko del 2

Efter en veckas äventyr i Marocko har jag nu landat på svensk mark och försöker summera mina intryck från vår resa.

Som jag skrev i förra inlägget så är Marocko ett mycket spännande land för en västerlänning som jag, att komma till, där både kulturer och århundraden möts sida vid sida.

Blickars möte

Ett starkt intryck som jag bär med mig är bl a ett mycket kort möte utanför den stora Mosken i Casablanca. Ett blickarnas möte, en kvinna klädd i nihab möter min blick. Våra blickar möts och vi ser på varandra en kort ögonblick och jag tänker: ”undrar vad hon tänker om mig där jag går här barhuvad, bararmad med mina röda piratbyxor”. Men det är varken en arg, rädd eller misstänksam blick jag möter, snarare en blick full av nyfikenhet. Och så är det överlag, i detta land går människor av skilda slag sida vid sida som det mest naturliga.

Moskén Hassan II Casablanca

 

 

 

 

 

 

 

Kulturer och århundraden möts

 

 

 

 

 

Samtidigt som jag känner en tacksamhet att få bo och leva i ett land som Sverige där män och kvinnor är jämställda (nästan i alla fall) så kan jag inte annat än känna en beundran för dessa kvinnor. Det finns en stolthet och en styrka som berör.

Tillbaka i Sverige

Nu tillbaka i Sverige så funderar jag på den mångfald som finns här. Jag tänker på hur viktigt det är att visa respekt för varandra och för våra olikheter. Även om jag inte håller med eller tycker att du har rätt så har du rätt att vara den du är och tycka det du tycker. Jag tänker också på hur lätt det är att ha förutfattade meningar om saker och ting men det kanske inte alls är som jag trodde, det kanske är något helt annat.

Så önskar jag dig en härlig vecka och hoppas att vi möts här i bloggen på fredag igen.