Du själv är bästa verktyget – träna ditt kroppsspråk

Förra veckan skrev jag om min webbkurs, Våga tala, som äntligen bivit klar efter drygt ett år. Nu har jag fått blodad tand och är redan i full gång med nästa del som skall heta, Du själv är bästa verktyget. Med det menar jag, att det är hur du framför ditt budskap som gör skillnaden.

All kommunikation handlar om beteende. Ett beteende som upplevs av både dig själv som sändare och av din mottagare. Och beter oss, ja, det gör vi ju faktiskt hela tiden, även om vi står alldeles stilla och är tysta, så upplevs och tolkas det. Därför vill jag mena att det är så viktigt att träna våra kommunikationsverktyg som består av vårt kroppsspråk, vår röst och vårt tal.

Tyvärr glömmer många talare sina verktyg och koncentrerar sig till största delen på vad de skall säga och alltför lite på hur de skall säga det.

Men om du tränar och blir ”vän” med ditt kroppsspråk och din röst så får du betydligt större chans att inte bara bli hörd utan även att bli lyssnad och framförallt att dina åhörare kommer ihåg vad du sagt. Dessutom hjälper dessa verktyg dig själv att känna dig säker och trygg i det du vill framföra. Men även valet av tal/ord är en del i huret och verktyget, du kan ju säga samma sak men med olika ord, eller hur?

Så här kommer 5 tips på hur du kan träna ditt kroppsspråk, din röst och dina ord:

  1. ”Öppna gardinerna”, dvs hitta en bra hållning. Din hållning är A och O. Hållningen signalerar starka budskap både till dig själv och din omgivning.
  2. Våga röra både dig och dina händer men träna så att de jobbar för dig och inte mot dig (dvs ett nervöst gående eller flackande)
  3. Värm upp din röst och hitta tonläget. Rösten kan liknas vid musiken i en film. Det är rösten som kan bygga upp förväntan, spänning, lugn etc
  4. I valet av ord fundera på dina 3 V: vem, vad och varför?
  5. Låt dina verktyg sammarbeta. Ta hjälp av ditt kroppsspråk och din röst för att förtydliga orden

Fler tipps och övningar kommer du att få i min webbkurs Du själv är bästa verktyget, som jag hoppas kunna ”sjösätta” innan sommaren. Har du önskemål eller idéer om vad du tycker skulle vara med i en sådan kurs så tar jag tacksamt emot dessa tipps och lovar att belöna med en rejäl rabatt på kursen.

Är det så att du föredrar att träffa mig IRL så håller jag närmast kursen: Känn dig bekväm inför kameran i april i Malmö. Kurs i storytelling för landsbygdsföretag också i april i Tågarp utanför Gärsnäs och så 19-20 augusti så kommer min uppskattade föreläsarkurs fördjupning att hållas här i Baskemölla.

Naturligtvis kan du alltid boka mig till ditt företag eller grupp eller varför inte enskild konsultation då vi bokar plats och tid efter dina önskemål.

Men nu vill jag önska dig en riktigt härlig helg!

Cecilia Granquist

Kanske du kan testa både kroppsspråk och röst i det soliga vårvädret.

Ceciliasignatur