Hur kan stress påverka din kommunikation?

hur påverkar stress kommunikationAtt stress påverkar oss på många sätt det vet vi, men hur påverkar stress din kommunikation? Just den frågan damp ner i min mejlkorg häromdagen. Därför tänkte jag ägna några tankar kring just det temat, i veckans blogginlägg.

Så här kan stress påverka din kommunikation

Stress är ett sinnestillstånd som vi kan hamna i när vi känner oss oroliga, rädda eller har svårt att hantera tillvaron just nu. Ibland är det press utifrån som orsakar stressen och ibland är det en inre press. Vad det än är som framkallar stressen så gemensamt skulle man kunna säga att stressen framkallar ett slags tunnelseende. Vi blir mindre flexibla och får svårt att ta in flera perspektiv.

Säkert har du själv varit med om att du eller den du pratat med missförstår vad som sägs. Du säger något som den andra missuppfattar och det blir helt fel. Ofta kan det vara just stress, som ligger bakom det hela. Ibland kan det kännas som att prata med en vägg när man talar till en stressad person.

Läs mer om hur du kan påverka ditt sinnestillstånd

Var uppmärksam på hur stress påverkar din kommunikation

För att undvika onödiga missförstånd och konflikter så är det viktigt att vi uppmärksammar hur stressen påverkar vår kommunikation. Känner du dig själv stressad så träna dig i att hitta tillbaks till ditt lugn. Det kan du göra genom andning och goda tankar. Det är väldigt lätt att stressa upp sig ännu mer just för att man känner sig stressad. Du vet det där fenomenet; ”inte”. B.ara att tänka att nu skall jag inte stressa kan göra en stressad. Då är det bättre att tänka; ”det får ta den tid det tar” eller ”jag gör så gott jag kan”.

Samma sak gäller att vara uppmärksam om du träffar en stressad person. Visa att du lyssnar och låt dig inte smittas av den andres stress. Var också medveten om att den du talar till kanske inte har tagit in allt du säger. Se till att vara tydlig och enkel i din kommunikation. Bekräfta gärna det ni kommit överens om.

 PRAT – en podd om vardagskommunikation

Tillsammans med Ingrid Högström har jag en podd PRAT-en podd om vardagskommunikation. I avsnitt 48 så delar vi med oss om hur stress påverkar oss i vår kommunikation.

Nu är det snart jul. En tid då många av oss känner av stress. I år är det ju ett helt annat år än vad vi brukar ha. Varför inte passa på att verkligen ta det lugnt och koppla av.