Kommunikation och kroppsspråk

kommunikation och kroppsspråk

Förra veckan släppte jag och min företagarkollega Ingrid Högström vår podcast PRAT – en podd om vardagskommunikation. I går torsdag sände vi andra avsnittet som handlar om kommunikation och kroppsspråk.

Kan jag påverka min kommunikation och kroppsspråk?

Jag tror att många tänker, som Ingrid sa i podden, att hon ibland tänker att hon inte har något kroppsspråk. Bara för at du är stillsam och inte har så yviga gester betyder inte det att du inte har något kroppsspråk. Ditt kroppsspråk talar även om du är totalt stilla. Så visst kan du påverka och du påverkar även om du inte tänker på det.

Kommunikation upplevs och du kan inte, inte kommunicera.

Låt oss säga att du har en benägenhet att vila på ena benet när du talar till andra. Du tänker inte så mycket på det, kanske tänker att du ”är sån”. Bara att träna att vila tyngden på båda benen kommer att göra underverk. Inte bara till den du talar till utan även till dig själv. Ett superbra sätt är att testa olika positioner för dig själv och samtidigt känna efter hur du känner dig. Påverkar hållningen din känsla av självtillit?

Vad du än gör så kommunicerar du. Den första och viktigaste du kommunicerar till är dig själv. Redan på morgonen när du vaknar och sträcker på dig har du börjat kommunicera. Tar du för vana att verkligen sträcka på dig och gärna också ge dig själv ett leende i spegeln när du borstar tänderna så kan jag lova att din dag åtminstone inte blir sämre.

Vill du förändra så ändra

Ibland hamnar vi i situationer då vi skulle önska ett annat resultat. Tyvärr så gör de flesta av oss samma sak igen, fast ännu starkare, högre eller intensivare. Ta t ex att du vill förklara något för en person som inte fattar, du höjer rösten och/eller upprepar samma sak om igen. Vad händer? Inget, eller kanske möjligen att det hela eskalerar till ett gräl. Men om du istället ändrar något, din röst, dina ord eller ditt kroppsspråk, då händer något. Prova så får du se.

Vill du träna och få hjälp?

Det är lättare sagt än gjort att komma igång med att träna. Ja, det gäller nog det mesta, eller hur? Så vill du få hjälp att träna kroppsspråk och kommunikation så kan du anlita mig. Som din egen coach eller ta hjälp av mina webbkurser.

Glad Påsk!