Konsten att presentera en bra start!

Presentera en bra start bra start

En bra start på en presentation kan vara avgörande för om dina lyssnare överhuvud taget kommer att vilja lyssna till det du har att säga. Vissa säger att det endast tar några sekunder för en åhörare att bestämma sig för om hen vill lyssna eller inte. Då gäller det att ta tillvara på de sekunderna. Men vad är då en bra start? Hur kan du presentera en bra start? Det skall du få några tips på i veckans blogg.

Presentera en bra start

Att visa upp något oväntat kan vara ett sätt att få till sig uppmärksamhet

En bra start får mig att ”haja till”

Det är mycket som konkurrera med vår uppmärksamhet. Det kan vara tankar och funderingar, oro, trötthet, känslor etc, etc. Eller något i rummet som pockar på uppmärksamhet. Då gäller det att få uppmärksamheten riktad till dig och det du skall säga.

Kanske det enklaste sättet att få till sig uppmärksamheten är att ställa en fråga till publiken. Då behöver publiken tänka till och fokus går automatiskt till dig. Du kan också prova med att göra något, visa upp en sak, kanske tillsammans med frågan: ”vet ni vad det här?”

presentera en bra start

Kroppsspråket är användbart och kan förstärka

Presentera en bra start med hjälp av din röst och ditt kroppsspråk

Kom ihåg dina fantastiska redskap som röst och kroppsspråk när du skall presentera din start. Och när jag säger rösten menar jag inte att skrika högt som kanske är naturligt att tänka när du vill skapa uppmärksamhet. En viskning kan minst sagt vara lika kraftfull. Likaså behöver du inte hoppa och skutta högt, en mjuk rörelse fram eller bak kan också skapa effekt. Testa och prova dig fram till det som fungerar bäst för dig, din publik och ditt budskap.

Lycka till!

Och DU! Behöver du hjälp så tveka inte att kontakta mig. Jag kan hjälpa dig både online och i ett fysiskt möte. Titta gärna in och läs mer på sidan och boka din coachning.