Konsten att presentera sig själv

presentera sig

Vad är konsten att presentera sig själv? Har du blivit ombedd att presentera dig själv någon gång? Tycker du det är svårt?

Att presentera sig själv och vem man är borde ju inte vara någon svårighet. Men, faktum är att det är nog en av de vanligaste problemen jag får höra om, när jag blir anlitad som talarcoach.

Nu i pandemitider så har vi inte så många fysiska möten där vi skall presentera oss, men desto fler digitala möten, vilket inte gör det lättare. Det finns ju också olika sammanhang där vi behöver presentera oss: i jobbintervju, i mingelmöten eller när vi skall presentera något för en grupp. Alla skiljer de sig och därför skall du få några olika tips hur du kan göra/tänka i de olika situationerna.

Konsten att presentera sig själv

i jobbintervju

Skall du presentera dig inför en anställningsintervju eller för att sälja in dina tjänster så handlar det ju om att den som lyssnar skall tänka att det är just du som passar för uppdraget.

Börja alltid med att ta reda på så mycket som möjligt om företaget du söker uppdraget hos. Ta också reda på så mycket som möjligt om vad uppdraget går ut på. Vad har man för värderingar, planer för företaget etc. Tänk sedan hur detta passar in på dig. Vilka beröringspunkter finns?  Fundera också på vad du går igång på under dessa punkter. Försök inte att ”göra om dig själv” för att passa in. Om uppdraget är så pass intressant att du vill söka det så kommer du att hitta beröringspunkter som lockar dig. Ta fasta på dem! När du sedan berättar om dig själv kan du väva in dina egenskaper och intressen som passar samman med det som man söker för uppdraget.

I mingelmöten

Vad gäller mingelmöten så finns det ju en uppsjö av olika sådana. Det kan vara i privata sociala sammanhang, affärssammanhang, walk and talk, digitalt, fysiskt etc. Det gemensamma med dessa möten är att vi träffar många olika personer en kort stund.
Här tycker jag du först bör tänka, i vilket syfte du deltar på mötet, vad vill du själv ha ut av mötet?  Nästa fundering bör vara att ta reda på vilka som kommer att vara med, vilka i mingelgruppen vill du träffa? Är ni många så hinner du kanske inte presentera dig för alla. Tänk också på att tillskillnad från jobbintervjun så är troligen den du träffar minst lika intresserad av att få presentera sig själv. Så lyssna! Visa intresse och ställ frågor. Då får du också information om vad som kan intressera den du träffar av att få veta om dig.

Presentera sig själv inför för en grupp

När det gäller presentera sig för en grupp så finns det också olika former. Du kanske deltar i ett Teams/Zoom möte där alla kort skall presentera sig eller så är du talaren som skall presentera dig för din publik.

Vi börjar med,”en i gruppen”.

Även i detta sammanhang bör du utgå från vilka som är där, samt ditt och mötets syfte. För att sticka ut, kan du ta fasta på t ex dagens tema och länka ihop det med vem du är. Exempel: På dagens agenda skall ni prata om företagets ekonomiska förutsättningar för att utvecklas. Du är ny på företaget och har en del nya idéer som du misstänker att flera tycker är alldeles för kontroversiella. Beroende på om du behöver ”ullvantar” eller kan vara lite mer kaxig så tvista till din presentation via ämnet som ni skall diskutera.

Talare inför en publik konsten att presentera sig själv

Skall du föreläsa/presentera för en grupp så behöver du påkalla uppmärksamhet och nyfikenhet från din publik av att vilja lyssna på dig.

Kom ihåg att du behöver inte börja med att säga ditt namn. Det här helt ok om du gör det, men ofta så kan en introduktion med en fråga eller ett påstående vara mer effektivt. Därefter kan du säga ditt namn och vem du är.

Även i detta sammanhang bör du ta reda på VEM din publik är och vad SYFTET är med din presentation. Ibland brukar jag själv börja med en kort berättelse om mig själv som illustrerar det jag skall prata om.

 

Sammanfattning, Konsten att presentera sig själv

  1. Ta reda på sammanhanget och vilka som du skall möta.
  2. Akta dig för att bli alltför långrandig (aldrig hela långa CV)
  3. Vad vill du att den du möter skall få för uppfattning om dig?

 

Lycka till och Glad Påsk

Cecilia Granquist AB