Konsten att se bra ut på bild och film

 

Konsten att bli bra på foto och film

Känns det så här när du skall filmas?

Många har börjat inse värdet av att använda film på sociala media. Frågar vi ”de som vet” dvs. socialamediastrateger,  marknadsförare etc så kan de inte nog propagera för just film. ”Men jag vill ju visa upp mitt bästa jag”, ”usch jag ser ju så konstig ut på bild”. Vad är konsten att se bra ut på bild och film?

Detta är kommentarer som jag ofta stöter på när jag pratar om film på sociala media. Tillhör du dem som upplever obehag att visa dig på film eller bli fotograferad så behöver du inte känna dig ensam. Vill du få några tips om hur du kan känna dig bekväm inför kameran så läs gärna mer på mitt tidigare blogginlägg där jag ger 5 tips på hur du kan känna dig bekväm inför kameran.

I detta inlägg skall du få ytterligare några tips på:

Konsten att se bra ut på bild och film

  1. ”Skönhet kommer inifrån”
    I detta gamla slitna uttryck ligger mer än vad vi kanske tror. Om du istället för att koncentrera dig på ditt yttre utseende koncentrerar dig på att lyfta fram ditt engagemang så kommer du snart att märka att du också ser snyggare ut på bild. Våga visa vad du brinner för och tänk att du berättar detta för din bästa vän. Det här rådet är absolut mitt viktigaste och bästa.
  2. Vinkel och ljus.
    Men visst kan du hjälpa naturen lite på traven. Se till att kameran har rätt vinkel i höjd med dig. Vinklar du kameran underifrån så brukar det inte bli så vackert och det kan upplevas som om du tittar ner på din publik vinklar den uppifrån så ser kameran ner på dig, vilket heller inte är så bra. Ljus kan vara lite svårt för en ”hemmafilmare”. Det allra enklaste är att filma utomhus, gärna förmiddag eller eftermiddag i inte alltför starkt solljus då får du ett naturligt ljus som tar fram ditt bästa jag. Annars kan ett ljusinsläpp från sidan vara bra, undvik att stå framför ett fönster med ljuset mot kameran, då blir bilden på dig väldigt mörk.
  3. Kläder
    Det finns vissa mönster som kan göra det jobbigt för ögat, t ex ”hundtandsmönster”eller smått plottrigt mönster som du bör undvika. Testa dig fram inför kameran vilka av dina kläder som bäst framhäver det du vill visa. Och kom ihåg att du skall känna dig bekväm i kläderna, kläderna talar både till dig och dina åhörare.
  4. Se andras filmer. Att lära av andra är också jättebra. Se hur de agerar inför kameran, lär både av deras misstag och det som är positivt. Tittar du på andras YouTubekanaler och kanske tycker de är så proffsiga, scrolla då ner och se deras första filmer. Ofta kan du se en mycket spännande utveckling. ”Alla är vi barn i början”.

 

Lycka till med ditt filmande. Var det sig är för skoj skull privat, för ditt företag eller kanske för att chefen på jobbet vill att du skall finnas med på film. Konsten att se bra ut på foto och film

Vill du träna allt detta + få lite tips om hur du kan använda dig av film på sociala media så häng med på vår kurs den 16 och 29 maj i Lund. Klicka här så kan du läsa mer om den.

 

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB