Kroppsspråk och makt

Ditt kroppsspråk ger dig makt

Lyssnade på den amerikanske psykologen Amy Cuddy häromdagen. Amy pratade om makt, inte makt över andra utan känslan av att ha makt att göra.  Hon menar att när människor har känslan av makt blir de aktiva och kan åstadkomma saker. Maktlöshet däremot gör oss passiva. Det är alltså en viktig känsla för oss människor att känna att vi har makt, makt att påverka. Men vad har då detta med kroppsspråk och makt att göra? Jo, att kroppsspråket påverkar. I en TedTalk som har setts av över 46 miljoner tittare berättar Amy hur kroppsspråket påverkar oss. Har du inte sett den redan så gör det nu. Här är länken

Ja, egentligen så behövs det inga vetenskapliga bevis för detta. Det räcker ju med att själv testa, eller hur. Prova att gå omkring med nedsänkt huvud ett tag och känn efter hur det känns. Jag tänkte faktiskt lite extra på det här i veckan då jag följde med en flicka till arbetsförmedlingen. Det var ett gäng ungdomar som hade varit arbetslösa under en längre tid som nu skulle få information för att komma ut i arbetslivet. I princip alla satt med nerböjda huvuden och ett inåtvänt kroppsspråk.

Ta hjälp av ditt kroppsspråk

Alla kan vi känna oss nere, trötta eller miserabla ibland. Mitt bästa sätt är då att sträcka på mig och ”öppna mina gardiner” som jag kallar det. Senast jag använde den tekniken med framgång var faktiskt nu på morgonen (därav ett något försenat blogginlägg). Jag var på spinning och kände mig supertrött, men bara genom att le och sträcka på mig så gick det faktiskt betydligt lättare. Och inte minst funkar det super om jag t ex skall på ett kundmöte där jag känner mig lite osäker. Då brukar jag passa på att gå  på toaletten innan, mötet,  jag ser mig själv i spegeln, gör min power pose med att ”öppna gardinerna” och säger några peppande ord. Nästan magiskt hur det påverkar mig positivt. Och inför en föreläsning så är det alltid en regel  innan jag möter min publik. Den här lilla proceduren blir samtidigt också en preparation för att kunna fokusera på det som komma skall.

Kroppsspråk och makt

Så att kroppsspråk kan hjälpa oss med känslan av att vi har makt. Makt att påverka oss själva och våra liv, det är jag fullt övertygad om. En viktig känsla som gör oss till bättre och mer välmående människor och som dessutom ger oss en bättre värld. Och det bästa med detta är att det är så enkelt. Vi behöver bara ta och sträcka på oss, gärna med ett leende. Sedan är det ju inte fel att lägga till tankens kraft också.

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB