Låter din röst som en ostämd fiol?

röst som en ostämd fiol

Nu har jag lyssnat på både poddar, föreläsningar och YouTube – klipp, och förvånats över hur så många talare som helt negligerar hur de låter.

Är det så att de inte tror att det spelar någon roll eller är det helt enkelt okunskap?

Tvekar du på röstens betydelse? Då rekommenderar jag dig att lyssna och fundera över vilka föreläsningar som du själv verkligen tar till dig?

Alla kan träna

En av mina deltagare sa vid ett tillfälle: ”men jag låter ju så här”, ”jag är sån”. Likaväl som en personlighet inte ligger i en dålig hållning så ligger inte personligheten i en svag, knarrig eller gäll röst. Alla kan träna. Visserligen kan vissa dialekter låta lugnare och mer förtroendeingivande (norrländskan) och andra gnälligare (”gnällbätet” som t ex Västerås). Själv har jag småländskan som modersmål, där vi gärna lägger orden ner i halsen och kan låta kaxiga. Mycket av din dialekt både kan och bör du behålla men det som skadar dig kan du träna bort.

Det handlar framförallt om att hitta sin röst och hitta bekvämligheten i rösten. Ja, jag vill påstå att det mer handlar om att hitta tillbaka till det som vi en gång kunde (tänk på ett litet barn som kan skrika en hel natt utan att bli hes) istället för att göra om sig själv.

När det gäller deltagaren som trodde att hon ”var sån” så visade det sig att efter lite träning så hittade hon sin röst som kunde vara både kraftfull och mjuk. Dessutom påverkade röstträningen så att hennes självkänsla blev starkare.

Och det som hände mig efter träning blev framförallt att jag slipper få så ont i halsen, efter att ha pratat länge, vilket jag kunde få förr i tiden. Tror också att jag är betydligt trevligare att lyssna på.

Om du ger dig tid att träna så kan du skapa underverk, skulle jag vilja påstå.

Med rösten kan du:

  • Fånga uppmärksamhet
  • Skapa stämning
  • Skapa intresse
  • Poängtera det som är viktigt
  • etc, etc, etc

Eftersom rösten är ett sådant starkt verktyg och påverkar dina lyssnare i så hög grad så kan du åstadkomma så otroligt mycket. Bara genom att ändra tonläge, frasering eller ändra betoning så händer mycket. Vi är också mer villiga att lyssna till en behaglig röst än en röst som låter som en ostämd fiol.

Behöver du hjälp?

Jag kan bli din personliga coach. Med mina 30 års erfarenhet av att träna både andra och mig själv, kan jag snabbt höra och se vad du kan göra för att förbättra din röst. Vi lägger upp en träningsplan som passar just dig.

Härlig helg och