Lugn och energi i din presentation

En bra presentation kräver både lugn och energi.  Men hur hur skall man få till det? Det handlar om balans och tillit skulle jag vilja påstå.

Tillit ger dig både lugn och energi

Att verkligen tro och känna tillit till sig själv är kanske det absolut viktigaste för en god presentatör. Själv brukar jag säga att du behöver träna så att du kan glömma. Med det menar jag att om du tränar tillräckligt mycket, och då menar jag inte att du skall träna in en utantilläxa, så är det lättare att hitta lugnet. Du behöver vara fullt klar med ditt budskap, vad det är du vill få fram med din presentation. Du behöver också ha tränat ditt eget instrument som röst, tal och kroppsspråk. Ju tryggare du är i själva framförande ju lugnare blir du och får dessutom utrymme till att ge nerv och energi åt innehållet.

Balansen mellan lugn och energi i presentationen

Säkert har du lyssnat till någon som verkar vara fullkomligt lugn och avspänd men samtidigt är urtråkig att lyssna till. Likaså har du säkert lyssnat på någon som är alldeles för ”speedad” och flänger fram och tillbaka på scen så det blir alldeles virrigt. Kom då ihåg att det går alldeles utmärkt att ha en nerv och energi även om du är ganska stilla. Anpassa energin efter innehåll och publik (tänk på dina Vem, vad och varför).

Genom lugnet så kan du hitta energin

Så det du behöver göra är att hitta ditt eget lugn för att därifrån kunna koppla på den energi som du behöver. Använd gärna mental träning. När du tränar så kom ihåg att också träna mentalt. Se dig själv framför din publik, hör applåderna och känn den positiva känslan av uppskattning. En övning som mina kursdeltagare brukar uppskatta är en övning som jag tagit från NLP-tekniken, den kallas för excellenscirkeln och går ut på att du beslutar dig för ett positivt tillstånd som du vill balans mellan lugn och energikomma åt. Placera det positiva tillståndet i en cirkel framför dig. Börja med att betrakta det positiva tillståndet utifrån, kliv sedan in i cirkeln och känn efter med alla dina sinnen hur det känns att vara i detta positiva tillstånd. Du kan gå in och ut ur cirkeln ett antal gånger och gärna avsluta med ett ljud som får känslan att bli ännu starkare. Kolla gärna detta YouTubeklipp med Mike Mandel där han beskriver tekniken.

Träna mer med mig

Som sagt det handlar om träning. Jag kan hjälpa dig med bra övningar både online och på fysiska träffar. Kontakta mig direkt så sätter vi ihop något som passar.