Med passion för kommunikation

Jag tror faktiskt att jag i hela mitt liv haft en genuin passion för kommunikation. Om vi människor bara kunde ägna oss lite mer till att förstå oss själva och andra i vårt sätt att kommunicera så är jag fullt övertygad om att vi också kan få en bättre värld.

I år firar jag 30 år som egen företagare. I 30 år har jag mött människor med olika bakgrund och inställningar till kommunikation. Några har menat att om folk bara fattade och förstod vad de sa och menar så skulle allt bli bättre. Andra har haft en inneboende önskan och glöd att vilja berätta men inte vågat. Och många, många har burit på viktiga budskap som de velat få hjälp med att förmedla. Jag har också träffat team och personalgrupper där vi tränat kommunikationen. Ibland har starten varit knepig då det är så lätt att tänka: ”om bara den andre vore annorlunda” eller ”du borde fatta”. Men så när deltagarna har insett hemligheten bakom kommunikationen, då har det skett underverk.

Kommunikation en ständigt pågående balansgång

med passion för kommunikation

Kommunikation är en ständigt pågående balansgång

Att förstå att andra inte förstår detsamma som jag förstår är en viktig insikt när vi kommunicerar. Det kan ibland kännas som att balansera på en surfingbräda. På en surfingbräda behöver du både vara avspänd i benen och kroppen så att du kan följa vågorna men också fokuserad, stark och bestämd. I kommunikation behöver du vara lyhörd och avspänd inför den andre så att du kan svara på ett klart och tydligt sätt. Att vara lyhörd och följsam betyder absolut inte att du är mesig eller ger efter för dina åsikter. Men du behöver vara så stark i din självkänsla så att du är beredd att ändra kurs om du inser att det är bästa vägen.

Kan kommunikation förändra världen?

Ja, jag tror faktiskt att om fler människor insåg kraften bakom kommunikationen så skulle vi kunna förändra världen till det bättre. Visst finns det människor som använder kommunikation som ett vapen för egen vinnings skull. Kommunikation har alltid används både som vapen och verktyg. Med kommunikation kan du även ”förvrida huvudet” på folk. Därför anser jag att det är desto viktigare att de goda krafterna får verktygen och lär sig att använda dem. Det är det jag menar med passion för kommunikation.

Med passion för kommunikation kan viktiga budskap spridas

För ett antal år sedan fick jag ett mejl från en kvinna som ville ut och föreläsa om sin kamp att bemästra sin sjukdom. Men hon var rädd att misslyckas, sjukdomen hade bland annat gett henne afasi. Afasin hade hon i stort kommit över men fortfarande kunde orden falla bort. Det tog ytterligare ett par år med mejlkonversation oss emellan innan hon vågade ta steget att gå en utbildning i presentationsteknik. Jag hade förmånen att få följa hennes resa och den fantastiska utveckling hon gjorde. Idag är Pernilla professionell talare och driver företaget Inspirationstalare Pernilla Fahl. Pernilla föreläser både för personer inom vården, kroniskt sjuka och de som vill ha personlig utveckling. Jag är absolut övertygad om att hennes föreläsningar kan förändra om inte hela vår värld så en stor del, till det bättre.

Ett annat fantastiskt uppdrag som jag haft förmånen att ha, är att coacha en kvinna med en CP skada. Lena blev trött på att bli behandlad som mindre vetande bara för att hennes tal och motorik var påverkad av hennes CP skada. Lena vill ut och informera världen vad CP är och om hur det är att leva med en CP skada. I våras

så höll hon sin första föreläsning för vår kulturförening här i Baskemölla. Och hon fick stor uppskattning på sitt framträdande. Så håll utkik, snart är hon beredd att ta nästa steg.

Men det är inte bara personer som själva upplevt problem i livet som jag har haft förmånen att hjälpa. Mitt uppdrag för

hemligheten bakom bra presentation

Margareta får talarcoachning

Margareta Kull och hennes företag Kull leadership AB har varit minst lika givande. Margareta utbildar nämligen modiga ledare runt om i världen. Att få hjälpa henne att vässa sina talarverktyg kändes stort.

Har du också ett viktigt budskap?

Kanske du också har ett viktigt budskap som ”bara vill ut”? Tveka inte, ta tag i det! Jag vet att du kan om du bara vill. Redan den 25 och 26 september håller jag en öppen kurs i Malmö. Läs om den här. Du kan naturligtvis också anlita mig som din personlige tränare

 

Eller är ni ett arbetslag eller team så gör jag supergärna en skräddarsydd insats för just er. Då kontaktar du mig bara här och beskriver vad ni har för behov.

Cecilia Granquist AB