Är orden obetydliga när du presenterar?

Är orden oviktiga?

Det är inte vad du säger utan hur du säger det som betyder något, har du säkert hört förut. Men hur ligger det till egentligen, är orden i presentationsteknik obetydliga? presentationsteknik och ord

Många som pratar om presentationsteknik refererar till professor Albert Mehrabian som någon gång på 70-talet gjorde en studie på människor i konversation. Han fick fram att om ord och t ex kroppsspråk inte stämmer överens så litar vi hellre på kroppsspråket. Forskningen gällde också människor som i någon form var i affekt. Detta betyder att vi bör ta siffrorna 7% ord, 38% röst och 55% kropp med en viss nypa salt. MEN! Samtidigt berättar detta, och det är kanske det som jag tycker är det viktiga, att röst och kropp är otroligt viktiga verktyg när det handlar om kommunikation.

Självfallet är val av ord viktiga när du skall framföra ett budskap. Men när det gäller ett muntligt framförande så har du så mycket mer att tillföra än bara ord.

Lyft fram orden när du presenterar

Själv gillar jag att använda metaforen musiker när vi talar om presentationsteknik. Självfallet skulle ingen musiker få för sig att inte öva på sitt instrument. En musiker är mån om att stämma sitt instrument och hålla det i trim. ord och presentationsteknik

På samma sätt är det för oss som vill föra fram ett budskap. Håller du hela ditt instrument i trim, dvs både röst, kropp och ord så får du betydligt lättare att föra fram och också få gehör för ditt budskap. Med instrumenten röst och kropp kan du lyfta fram och förtydliga orden så att de landar hos din mottagare på det sätt som du önskar.

Att ägna en stund åt val av ord i en presentation är därför också viktigt. Orden väljs ofta utifrån VEM du skall tala till. I blogginlägget 3 tips till en bra kommunikation så talar jag om att matcha mottagaren. I det sammanhanget är orden superviktiga.

I morgon, lördag 6 oktober, har jag nöjet att få medverka i Österlens Museums stadsvandring med kakberättelser. Det blir både ”Kage Kristina” och källarmästaren Ida Otterström. Så nu gäller det för mig att stämma mitt talarinstrument.

Och på måndag startar vi kursen Storytelling – För dig som vill nå rakt in i hjärtat med ditt budskap. Det finns fortfarande ett par platser kvar. Så häng på vetja!

Kan du inte vara med på plats så kan du gå kursen online istället. Läs om den och boka här

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB