Pratar du för ”döva” öron?

tala för döva öron

Har du också känt som om du pratar för döva öron?

Du säger något och den du talar till ser ut som ett stort frågetecken. Tyvärr är det säkerligen något som händer de flesta av oss. Men hur skall man göra för att få den andre att lyssna?

För ett par veckor sedan tog jag upp ämnet ur en annan vinkel, under rubriken att få andra att lyssna. Då handlade det mer om ifall det går att säga till någon att nu måste du lyssna. Men så händer det ju också att mottagaren lyssnar men fattar ändå inte vad man säger, eller helt enkelt har svårt att ta det till sig.

I vilket sammanhang händer det att du talar för döva öron?

 Är det kanske när du själv är väldigt exalterad?

Du har kanske fått den där fantastiska idén som du vill presentera, men ingen fattar?

Då kan det vara så att du själv är på ett helt annat plan än din mottagare. Du har själv sett din idé förverkligas i din fantasi. Du kan den utan och innan. Men för din mottagare är det något helt nytt. Då gäller det att ”tagga ner” och hitta läget hos den andre. Inom Nlp brukar vi kalla detta för att ”skapa raport,” dvs samspel. Om du är väldigt uppspelt och den andre mer lågmäld så kolliderar ni med varandras temperament. Prova gärna med att ställa en fråga som kan hjälpa din mottagare att komma in på ”rätt spår”. Ett annat bra sätt kan vara att använda det som kallas för Springboard story, en metod som Steve Denning utvecklat. Metoden går förenklat ut på att du berättar en berättelse som hjälper din mottagare att försätta sig i framtiden då din idé är genomförd.

Eller är det så att den andre helt enkelt inte vill lyssna?

Det kan ju också, helt enkelt vara så att din mottagare av någon anledning inte vill lyssna. Varför, kan beror på många orsaker. Det kan vara rädsla, obehag eller något annat som gör att din mottagare inte vill ta till sig det du säger. Att då bara enträget upprepa brukar sällan hjälpa. Testa ett annat sätt att närma dig din mottagare. Lyssna av din mottagare så att du hittar en ny ingång. Frågor och visat intresse för den andre brukar kunna fungera i dessa sammanhang.

Vet du verkligen VEM du talar till?

För att få en annan människa att lyssna och förstå det man säger, så är det så viktigt att verkligen veta VEM du talar till. Det är så lätt att tro att andra förstår detsamma som du förstår. Men du är ju insatt i ditt budskap. Du kanske har studerat det under lång tid och kan det utan och innan. Du är också troligen intresserad av ämnet. Den du talar till kanske har helt andra intressen, kunskap och vilja. Du kan aldrig veta allt om den andre men ge dig tid att ta reda på och var lyhörd inför den andre så ökar dina chanser betydligt.

Skaffa ett bollplank

När man kör fast och det känns som man pratar för döva öron så kan det vara bra med någon att bolla sina tankar med. Prata gärna med någon utomstående som kan ge dig perspektiv och nya tankar.

Vill du ha min hjälp så kan du boka en coachning med mig. Det funkar utmärkt via ett webbsamtal. Lägg ett meddelande i chatten eller på min kontaktsida så bokar vi in en tid som passar.

                  och härlig Lucia