Presentera med humor. Lär dig konsten

Humor är ett fantastiskt verktyg för ett framgångsrikt framträdande. Att använda humor när du föreläser kan vara en riktig isbrytare. Men det gäller att använda humor på rätt sätt. Fel använt kan presentationen slå helt fel och få motsatt effekt.

Hur kan du då presentera med humor? presentera med humor

Här kommer några av mina bästa tips:

  1. Välj humor som passar dig. Humor måste vara äkta och komma från hjärtat för att det skall bli bra. Så akta dig för att härma någon annan bara för att du gillar dennes skämt.
  2. Anpassa dina skämt efter din publik. Humor är som sagt mycket personligt, det som är roligt för en person är kanske inte alls kul för en annan. Så var lyhörd för vad som kan intressera dina åhörare.
  3. Känn in stämningen i rummet.
    Förra veckan skrev jag om hur viktigt det är att matcha sin publik för att få till en bra kommunikation. Desto viktigare är matchning när för att dina skämt skall nå fram
  4. Bjud på dig själv. En talare som vågar bjuda på sig själv vinner sin publik. Att bjuda på dina egna tillkortakommanden brukar avväpna och öppna upp.
  5. En kul berättelse eller anekdot är också humor. Berätta något som passar in i sammanhanget och samtidigt ger det där förlösande skrattet.

 

Humor är som sagt ett fantastiskt verktyg samtidigt som det är bland det svåraste som finns. Därför är det viktigt att du övar och testar så att du blir och känner dig bekväm med dina skämt. Testa gärna inför någon vän och framförallt ”smaka” på skämtet för dig själv. Ett skämt måste komma naturligt för att det skall få sin effekt. Vill du träna att använda berättelser och kanske också humor så är du välkommen till min kurs Storytelling som går rakt in i hjärtat. Vi ses i Lund tre måndagar, kl 16-20 den 8, 15 och 22 oktober. Läs och anmäl dig här. Kan du inte då eller bor långt från Lund så kan du antingen gå en av mina onlinekurser eller så kan du boka mig så kommer jag till dig och din grupp.

En riktigt härlig helg önskar jag dig!

Cecilia Granquist AB