Presentera med karisma, här får du tipsen

Alla vill lyssna på en engagerad talare med karisma. En karismatisk talare berör och får andra att lyssna och ta till sig budskapet. Så vem vill inte kunna presentera med karisma?

Ofta talar vi om karisma som om det är något få förunnat som är en egenskap ”vissa bara har”. Men självfallet kan alla utveckla sin karisma. I veckans blogg skall du få mina tankar om hur du kan utveckla din karisma.

Vad är då karisma?

Karisma kommer från grekiskan och som i svenskan fått betydelsen charm eller utstrålning. Tittar vi på Wikipedia så får vi denna förklaring till ordet: ”En person som är karismatisk har lätt att få med sig människor, han eller hon får god kontakt med sina åhörare och är övertygande.”

Karisma en attityd

För mig är karisma mer av en attityd. En attityd av nyfikenhet och kärlek till andra människor. Det handlar också om en närvaro och energi. Som talare är jag här just nu i detta ögonblick med nyfiken och öppen inför mina åhörare. En karismatisk talare använder också alla sina verktyg som kroppsspråk, röst och tal. Vilket inte behöver betyda storvulna gester och ord. Det kan lika väl vara stilla och avskalat men med en inre energi och närvaro som når sin mottagare.

Lär känna dig själv – så kan du påverka dig själv

Som du kanske förstår, så vill jag påstå att mycket av detta handlar om att lära känna sig själv. Det är först när du vet vem du själv är som du verkligen kan utveckla dig själv. Det är därför jag använder mig av så många praktiska övningar på mina kurser. Övningar där du får utforska dig själv och upptäcka dina resurser. Ja, egentligen är det ju inte konstigare än att lära sig köra bil t ex. Du behöver veta var bromsen sitter för att kunna bromsa och vilken växel du skall använda.

Presentera med karisma

Så mitt råd till dig om du vill presentera med karisma är att öva, öva och öva. Testa och prova dig fram. Träna dina verktyg som kroppsspråk och röst, det ger dig säkerhet och då vet du hur du kan använda dig själv som presentatör.

Vill du få hjälp så kan jag ge dig några olika alternativ:

  1. Praktisk och kul kurs här på Österlen 17-18 augusti. Läs mer
  2. Onlinekurser som du kan gå var och när du själv har tid och lust. Läs mer
  3. Privatcoaching där jag blir din egen personlige tränare. Läs mer

 

Härlig helg!Presentera med karisma

Cecilia Granquist AB