Så gör du en gripande presentation

Vad är de viktigaste stegen för att få till en riktigt bra och gripande presentation? En fråga som väldigt många ställer sig. En av våra vanligaste fobier är också att tala inför andra.
SVT serien Atlantic Crossing ger oss svaret.

I serien får vi följa den norska kronprinsessan Märtha och hennes exil i USA under 2:a världskriget. Serien beskriver hur kronprinsessan våndas över att hålla tal och hur illa hon mår över att ställas inför en stor publik. Men så en dag bestämmer hon sig för att hon verkligen vill hålla tal. Hon vill göra en turné runt USA för att berätta om kriget och dess hemskheter på andra sidan atlanten. Hon ber presidentens fru Eleanor Roosevelt om hjälp.

Så gör du en gripande presentation, enligt Eleanor

Det första du bör göra när du skall förbereda dig inför en presentation är att fråga dig själv: ”Vad är det jag verkligen vill?”.

Eleanor frågar Märtha: ”Vad vill du?”
Märtha svara: ”Jag vill ha fred och frihet”.
”Ja, det vill vi väl alla , men vad vill DU?” svarar Eleanor.
Märtha – ”Jag vill ha tillbaka mitt liv”
Eleanor – ” Men du lever ju. Du behöver vara mer konkret. Vad VILL du?

Så börjar Märtha beskriva det liv som hon vill ha tillbaka. Enkla saker i livet, trädgården, rosorna som hon planterat, barnens lek, sängen, vardagen.

När du verkligen vet vad DU vill med din presentation kan den gripa tag i andra

Det är så lätt att fastna i de där sk flosklerna, allmängiltiga ord som inte betyder något. Det är först när du konkretiserat känslan bakom dina ord som du kan förmedla dem och få andra att bli gripna.

Släpp loss din förlägenhet

Nästa steg som Eleanor lägger in i träningen är att låta Märtha släppa loss sin förlägenhet. 2 steg till en gripande presentation

Vi bär alla på våra konversioner. Vi visar upp en fasad som skall skydda oss. Men i själva verket så blir denna fasad ett hinder. Eller som kronprinsessan säger vid något tillfälle: ”Jag är rädd att bli avslöjad som den okunniga person jag är”. Vi tror att andra alltid vet bättre. Vi vågar helt enkelt inte lita på vår egen förmåga.

Ett mycket bra sätt att komma över detta hinder är helt enkelt att släppa loss den där förlägenheten. Hur farligt är det? När du gjort det några gånger så märker du att det var ju inte så farligt. Du överlevde.

Håll berättelsen nära dig

Istället för att hålla ett ordinärt tal om fred och frihet så berättar Märtha om dagen då kriget nådde Norge. Hon berättar om vårvinterdagen som började så lyckligt hemma på gården. Barnen lekte och allt var så härligt. Men så kom planen, bomberna, kriget och förstörde allt. Ingen kunde annat än att gripas av hennes berättelse.
Att hålla berättelsen nära dig själv skulle jag vilja påstå är den 3:e viktiga pusselbiten för ett gripande tal. Utan att fördenskull bli privat så våga vara personlig. Då blir det också betydligt lättare att visa eget engagemang och autenticitet.

Vill du ha hjälp för en gripande presentation?

Märtha bad Eleanor om hjälp. Var inte rädd för att be om hjälp. Ett av våra vanligaste fobier är faktiskt att tala inför folk. Så känner du obehag inför att tala inför publik så behöver du åtminstone inte känna dig ensam.

Att hjälpa, och få fler att våga föra fram sina viktiga budskap har blivit min mission genom åren. Så känner du att du behöver stöttning, råd, tips, bollplank, hör av dig till mig så bokar vi in en tid. Och du, det går alldeles utmärkt online.