Storytelling för ovana

storytelling

Vadå? Storytelling för ovana?! Alla kan väl berätta!? Ja, alla kan berätta, vill jag påstå. Men har du tänkt på att det finns så många som faktiskt tror att de inte kan berätta? På något sätt så har vi komplicerat det här med att berätta. Vi använder det engelska ordet storytelling och så blir det något exklusivt och svårt. Många av oss har också vant oss av med att berätta, det har inte varit riktigt fint. Det är fakta och information som gäller. Och så för några år sedan, då skulle alla berätta i alla möjliga sammanhang.

Inte så konstigt om en del känner sig osäkra på storytelling, vad det är och hur man gör. Därför vill jag denna vecka rikta mig speciellt till dig som känner dig ovan inför att använda storytelling.

Storytelling för ovana – några tips

Storytelling för ovana

Det händer något speciellt när vi berättar

 1. Börja med att upptäcka att du faktiskt redan berättar. Ja, alla människor berättar på något sätt. Det ligger helt enkelt i människans natur. Det är också därför som man på senare tid har insett kraften i storytelling.
  Notera t ex när du berättar om någon händelse som du har varit med om. Kanske kan det låta ungefär så här: ”Kan du tänka dig. I morse när jag var påväg till jobbet så kom där en en stor svart katt springande över vägen.” Eller: I söndags när vi var ute i skogen för att leta svamp så blev jag jätterädd. Jag trodde att det var en varg som kom gåendes mot oss. Men sedan visade sig att det bara var grannen och deras gråa hund som också var ute på svampjakt.”
  Ofta så berättar vi om saker som händer och som vi har varit med om, för varandra. Men vi tänker kanske inte på att vi berättar.
 2. Lyssna och notera andras berättelser.
  På samma sätt som du faktiskt redan själv berättar en hel del så berättar andra saker för dig som du kanske inte tänker direkt på att det är storytelling. Genom att lyssna på andra så får du inspiration till egna berättelser.
 3. Notera vad som är utmärkande för en berättelse.
  När du nu har lyssnat på andras berättelser och medvetandegjort ditt eget berättande så ta dig en funderare på vad som utmärker berättelserna. Till skillnad från ren fakta och ren information så brukar en berättelse innehålla en händelse (gärna på en plats) som någon är med om. Ofta innehåller berättelsen också ett problem eller en konflikt.
  I berättarsammanhang brukar vi prata om de tre Pna: Person, Plats och Problem

Storytelling för ett speciellt ändamål

Det som hänt på senare tid är att man insett kraften i berättandet. Idag används storytelling i många sammanhang som ett verktyg för att skapa intresse, förtydliga och förklara. När man använder berättandet inom företag och i ett speciellt syfte så kallas det för corporate storytelling. Men även uttrycket corporate storytelling är brett och innefattar mycket. Det kan vara en reklamfilm med en inbakad berättelse, texten på en hemsida eller att personalen plockar fram muntliga berättelser för att stärka företagskulturen och varumärket.

Att använda storytelling när du presenterar och föreläser

Själv arbetar jag mest med det muntliga berättandet. Och att använda sig av små korta berättelser under en föreläsning är mycket verkningsfullt. Skall du t ex förklara något komplicerat så kan en kort berättelse stödja och förklara de fakta som du presenterar. Våra hjärnor har betydligt lättare att ta till sig en berättelse än ren faktakunskap, eftersom det ligger så djupt rotat i oss. Berättelsen kan också ge lyssnaren en bättre förståelse och ge perspektiv till det du pratar om.

Nästa steg för storytelling för ovana

När du följt tipsen som jag skriver om är det kanske dags att ta nästa steg. Du vill utveckla dig och bli en riktigt bra berättare. För visst är det så att även om alla kan berätta så är det något som går att utveckla. För den muntlige berättaren handlar det då mycket om att använda rösten, pauseringar, kroppsspråk etc för att höja spänningen i berättelsen. Det är här jag kan komma in och hjälpa dig. Du kan välja att få hjälp online med min webbkurs och eller personlig coachning online. Men självklart kan du också anlita mig IRL. Hör av dig så sätter vi ihop något som passar just dig och det du behöver.