Tips för om du kommer av dig

Om du kommer av dig, vad gör du då? Att komma av sig är något av många talares skräck. Tänk om den där hemska blackouten dyker upp! Allt som du förberett är bara som bortblåst. Ja, det händer oss alla, någon gång åtminstone. I veckans blogg skall du få några bra tips på hur du kan tänka och göra när du hamnar i det där ”svarta mörkret”.

Några tips för om du kommer av dig om du kommer av dig

1. Ta en paus och andas om du kommer av dig

Anledningen till den där hemska blackouten är oftast någon form av spänning eller nervositet. Det bästa är då att tillåta sig att ta en kort paus och andas. Kom ihåg att en paus för dig kan upplevas som en hel evighet men för åhöraren upplevs den mycket kortare och ofta bara bra. Andningen gör att du slappnar av och hjälper hjärnan att hitta tillbaks till det som du har planerat att säga.

2. Rör på dig, om du kommer av dig

Då menar jag inte ett nervöst gående fram och tillbaka. Men om du får en blackout så är det lätt att du stelnar till. En stel kropp ger stela tankar. Om du istället tillåter dig att röra på dig så löser du automatiskt upp spänningarna.

3. Ta hjälp av ett avlastningsbord

Om du istället för att hålla dina anteckningar i handen, lägger dem på ett avlastningsbord så ”tvingar” du din kropp att röra sig och ta en liten paus. Troligen så kommer redan promenaden bort till avlastningsbordet att hjälpa dig att komma på banan igen.

 

4. Om du kommer av dig så kom ihåg att det är bara du som vet vad du skall säga

Din publik vet ju inte vad du har planerat att säga så om du kommer av dig eller glömmer något så är det ju bara du som vet. Ganska skönt att tänka eller hur?

Lycka till!

Och Du. Vill du ha hjälp med att träna ditt framträdande så kontakta mig. Jag kan hjälpa dig både online eller att vi träffas fysiskt. Du väljer själv.