Vaccination mot julstress

Stress är ett av alla våra tillstånd

Hela tiden så befinner vi oss i någon form av tillstånd som vi oftast inte tänker så mycket på. Ett tillstånd kan exempelvis vara stress, ilska, rädsla men det kan också vara glädje, lugn eller harmoni, alltså både positiva och negativa tillstånd. Vi kan lära oss att hantera och välja tillstånd. Läs mer om sinnestillstånd och hur vi kan hantera dem på https://ceciliagranquist.se/kroppssprak-och-sinnestillstand/

Kommunikationsfilter

Vårt tillstånd är ett av våra sk kommunikationsfilter, ett filter som har till uppgift att sålla bort det vi inte behöver ta till oss. Varje sekund strömmar miljontals signaler till vår hjärna, men de flesta av dessa signaler filtreras bort och kvar blir mellan 5-9 signaler (enligt minnesforskaren George Millner). Filtret består bl a av våra värderingar,övertygelser, kunskap, förväntningar, minnen, beslut och just tillstånd. Att det är svårt att få kontakt med en stressad person, ja, det tror jag de flesta av oss kan skriva under på.

Kom då också ihåg att kommunikation är en ständigt pågående process. Den startar hos dig själv går vidare till mottagaren och tillbaka till dig igen osv.
Är du stressad påverkas både ditt sätt att signalera ut ditt budskap och hur du tar emot från andra.

Under julen vill vi umgås och ha trevligt tillsammans, vi vill kommunicera. Men vad händer om vi är stressade? Jo, risken för missförstånd och kommunikationskrockar ökar.

Finns vaccination mot stress?

Nja, kanske inte i direkt mening, men jag tror vi kan göra en hel del. Själv har jag börjat med att regelbundet meditera en stund på morgonen. Jag ställer helt enkelt väckarklockan en halvtimme tidigare än vad som annars skulle behövas. I min telefon har jag ett inspelat avslappningsprogram på ca 20 minuter. Programmet är från Personligt Mästerskap, ett för övrigt fantastiskt program som jag varmt kan rekommendera. När Bo Ekman (som är rösten) avslutar med att säga att jag är redo att möta resten av min dag och med en värmande röst säger: Må så gott, ja då är det svårt att känna stress.

Säkert finns fler sätt att hantera stress. Hur gör du?

Och du, det är ju faktiskt riktigt mysigt med advent och jul. Nu kan vi frossa i ljus, musik och allsköns stämning. Låt oss njuta av det som är!

Så nu vill jag önska dig en härlig
1:a advent

Ceciliasignatur