Våra kommunikationsverktyg

Om jag säger kommunikationsverktyg så tänker du kanske på; powerpoint, video och olika former av media. Men faktum är att det bästa kommunikationsverktyget som vi har det är oss själva. Du själv är ditt bästa kommunikationsverktyg, kom ihåg det!

Allt det där andra som media, powerpoint etc det är hjälpmedel som kan förstärka dina verktyg. Bra, men aldrig så bra att de kan ersätta dig och dina kommunikationsverktyg.

Vilka är då våra kommunikationsverktyg?

Om vi konstaterar att det är du själv som är bästa verktyget så gäller det också att använda hela sin potential. Då handlar det om din röst, ditt kroppsspråk, dina val av ord. Det handlar också om din energi, din närvaro och ditt engagemang. Allt detta kan du träna och om du tränar dessa, dina kommunikationsverktyg, så kommer du garanterat att få ett bättre resultat när du vill nå fram genom bruset och få andra att lyssna. Ja inte bara att lyssna utan också att verkligen ta till sig ditt budskap och bli berörda.

Din kropp som kommunikationsverktyg

Kroppen är vårt starkaste verktyg när det handlar om kommunikation. Och det är det dels för att det är kroppsspråket som vi ser. Men kroppen har också stark förbindelse med hur du själv känner dig. Hur du känner dig påverkar din energi och ditt engagemang. Man kan säga att kropp och knopp hör ihop.

Våra kommunikationsverktyg

kommunikationsverktyg

öppna dina gardiner och ta hjälp ditt kroppsspråk

Det snabbaste och enklaste sättet att börja träna sitt kroppsspråk är med min sk ”gardinövning”. Den går till så att du börjar med att fördela tyngden över båda dina fötter. Sträck på dig (som om någon skulle dra ett snöre från huvudet och upp). Sträck sedan fram dina armar med handflatorna mot varandra och för ut armarna utmed sidan, som om du skulle öppna ett par gardiner. Släpp sedan ner armarna utmed sidan. Samtidigt som du gör detta så lägger du till ett leende.

 

 

 

Rösten, ett viktigt kommunikationsverktyg

Lätt att glömma är hur starkt rösten påverkar oss när vi kommunicerar. Många tänker att: -Jamen jag låter så här. Det här är min röst.

Rösten är mycket av vår personlighet, men kom ihåg att rösten också går att träna. Om du tränar din röst så kan du verkligen påverka, ja mycket mer än vad du troligen tror. Rösten är som musiken i en film. Tänk dig en spännande film utan musik, det blir svårt. Om du tränar din röst så kan du skapa förtroende, du kan få någon att bli nyfiken osv. Att träna sin röst kan ta lite tid. Vi tänker ju inte så ofta på hur vi låter. Har vi sedan använt rösten på ett visst sätt ett långt liv ja då är det ju inte så konstigt om det tar lite tid för att träna. Men ge inte upp, det går och det är det väl värt.

Ordens betydelse i kommunikationen

Även vilka ord du väljer när du talar har ju sin betydelse. Om du är observant på den du talar till kan du matcha orden och på så sätt skapa förtroende och vilja att lyssna vidare. Du kan med ditt sätt att formulera dig lägga in tankar och idéer hos din mottagare, eller t o m rena antaganden och ”sanningar”.

Energi, närvaro och engagemang som kommunikationsverktyg.

Om du kan visa dig engagerad, närvarande och dessutom med energi så har du betydligt lättare att kunna nå genom bruset och verkligen beröra din mottagare. Men hur får du till det då? Mitt svar på den frågan är: ”träna så att du kan glömma”. Om du har tränat dina övriga kommunikationsverktyg och vet varför du vill säga det du skall säga, då blir det betydligt lättare att fokusera på nuet. Tillåt dig att verkligen känna ditt engagemang och våga bjuda på dig själv.

Om du istället tänker på hur du framför ditt budskap så kommer ditt fokus att ligga där och inte på din publik och det du vill förmedla. Det är därför det är så viktigt att träna sina kommunikationsverktyg INNAN du väl står där.

Vill du ha hjälp?

Allt detta är min passion. Jag fullkomligt älskar att hjälpa andra att utveckla sitt sätt att kommunicera. Så tveka inte. Kontakta mig om du vill utveckla dina kommunikationsverktyg. Du kan antingen välja personlig coachning, digitalt eller via fysiska möten. Du kan också välja någon av mina onlinekurser eller varför inte komma med på min Stjärnföreläsarutbildning den 14-15 augusti.