Varför är vissa så förbaskat tråkiga att lyssna på?

Ja, för visst är det så? Väldigt många föreläsare talar med en tråkig röst, antingen är rösten spänd, monoton eller helt enkel tråkig att lyssna till.

Är det kanske så att de tror att rösten inte spelar någon roll eller att den inte går att göra något åt?
I så fall har de missat ett fantastiskt verktyg när det gäller presentationsteknik.

Rösten, ett fantastiskt verktyg som behöver vårdas

Men rösten behöver vårdas. Den behöver mjukas upp och den behöver sin gymnastik. I filmen nedan ger jag dig några tips och råd hur du kan göra för att träna upp din röst så att du slipper tillhöra den kategorin av ”tråkiga” talare.

Farligaste fienden för rösten: Stress

Stress är nog det som är mest farligt och förstörande för vår röst. Stress sätter sig i käkarna, axlarna och kroppen. När vi är stressade så åker andningen lätt upp och tonen i rösten kan bli både gäll och spänd. Så mitt första och kanske viktigaste råd är att träna avspänning. Många föreläsare kommer inspringande till en föreläsning med andan i halsen eller så låter de oroliga tankar sitta kvar som också påverkar framförandet.

Att träna avspänning kan man göra på flera sätt. Själv förordar jag gärna mental träning, då får du både avspänning och mental förberedelse. (läs mer om programmet personligt mästerskap där mental träning ingår som en viktig del) Men bara att gå in på toaletten några minuter och andas med lugna djupa andetag och en pust av välbehag gör susen.

Mjuka upp med mungymnastik

Att mjuka upp sina talorgan är också viktigt. Jämför med en idrottare, inte skulle hen göra en match utan att värma upp kroppen först? Så gör gärna lite mungymnastik med munstretching som att gapa och räcka ut tungan. Fortsätt sen med några artikulationsövningar t ex: packa pappas kappsäck, sex laxar i en laxask. Då har du fått upp spänsten i dina talorgan vilket gör det betydligt lättare för dig att variera din röst.

Lycka till!

Vill du ha mina 7 bästa talartips alldeles gratis så klicka här så får du en nedladdningsbar pdf.

Vill du lära mer om presentationsteknik och hur du kan utveckla dig själv som talare? Redan i januari håller jag kursen Storytelling, för dig som vill nå rakt in i hjärtat. En kurs för talare som vill använda storytelling för att göra sina presentationer intressantare.

Och i slutet av april så åker vi till Sardinien för kurs. Mer info om den kommer.

Önskar du hellre anlita mig för privatcoacning så går det också alldeles utmärkt. Där finns tre alternativ: 1, jag kommer till dig. 2, Du kommer till mig (billigare). 3, vi jobbar över zoom/ skype (billigast)

Härlig helg!