Tre talartips – använd orden för att nå ut med ditt budskap

I de två senaste inläggen har jag gett talartips för hur du kan använda ditt kroppsspråk och din röst när du vill nå ut med budskapet. Denna vecka får du tre tips på hur du kan använda orden för att nå ut med ditt budskap.

Talartips:

1. Välj ord efter vem du talar till

Det första du bör tänka på när du väljer ord är vem det är som lyssnar. Välj inte bara ord efter kunskap utan även efter intresse och vad du tror just hen är intresserad av.

2. Lyssna både med öron och ögon

Att välja rätt ord handlar mycket om att lyssna. Och då inte bara med öronen utan även med ögonen. Genom att verkligen se din publik så kan du se om de hänger med, är intresserade och förstår det du säger. Kanske någon inte riktigt har förstått vad du menar? Är du då riktigt uppmärksam så ser du det på din publik. Istället för att då fråga om alla förstått (ingen erkänner ändå att de inte förstår) så kan du förklara samma sak igen utan att någon behöver ”känna sig dum”.

3. Matcha med dina ord

Ett viktigt knep för att få andra att lyssna är att få dem att känna att ni talar ”samma språk”. Vi använder alla olika sätt att uttrycka oss på, kan du då matcha uttryck och ordval så får du betydligt lättare att nå dina åhörare. En skillnad kan vara, om vi uttrycker oss auditivt, visuellt eller kinestetiskt. Är det en auditiv person så kan det låta så här: ”Det här låter bra”, är personen visuell så säger den kanske istället:”Det här ser bra ut” och är den kinestetisk så brukar den istället säga: ”Det här känns bra”.

Lycka till med dina ord och härlig
Valborg!

 

 

Ps. Den 18-19 augusti 2017 kan du träna både ord, röst, kroppsspråk och annat som är bra att träna för en föreläsare. Då håller jag kursen Bli en stjärnföreläsare här i Baskemölla. Läs mer om den här