En talares tre viktiga verktyg

Numera så är det populärt att använda sig av olika media när vi skall hålla en presentation. Det kan vara powerpoint, film eller andra illustrerande material. Och visst, det kan vara jättebra för att förtydliga ditt budskap. Mycket har hänt sedan ”tjänstemannarespiratorns” tid (over head). Numera kan vi med hjälp av all datorteknik lätt göra både spännande och intressanta tillägg. Faran är bara att det är så lätt att fastna i den tekniken och låta den få spela huvudrollen.

En talares 3 viktiga verktyg

Jag vill mena att det är DU själv som är det  viktigaste verktyget när du skall presentera. Som människa så skulle vi kunna säga att vi har tre viktiga verktyg.  Dina ord, vad du väljer för ord i din presentation.  Din röst, hur det låter när du framför orden och så. Ditt kroppsspråk, hur du ser ut och rör dig när du framför orden. Alla dessa tre behöver samverka och stämma överens för att budskapet verkligen skall nå fram och få det genomslag som du vill.

Orden

Ja , det har faktist en stor betydelse vilka ord du väljer. En person som använder alltför många fackuttryck till en publik som inte är tillräckligt insatt, kan avskräcka och avskärma. Likaväl som ett alltför enkelt språk kan ge intryck av att det hela inte är seriöst.

Rösten din magiska röst

En gnällig, gäll eller helt enkelt tråkig röst kan göra det mest intressanta innehåll svårt och tråkigt att lyssna till. En röst med spänst, värme och klang kan istället lyfta ett ganska mediokert innehåll. Jag brukar säga att med rösten kan du ”måla”. Ja, rösten kan skapa magi

Kroppsspråket Talares verktyg

En person som tittar ner i backen och ser osäker ut blir svår att lyssna till och framförallt att tro på, likaså ett stelt kroppsspråk. Med kroppen kan du skapa energi, förtydliga och skapa förtrolighet. Ja, kroppen är vårt största språk och ett fantastiskt verktyg för den som vill fram med sitt budskap. Läs mer om kroppsspråk i tidigare inlägg

Träna dina talarverktyg

Du kan träna dina talarverktyg på många olika sätt. Bäst är att praktisera så mycket som möjligt, dvs att tala inför folk. Men det är också viktigt att träna verktygen ”hemma på kammaren” dvs då du inte talar inför publik. Att ge sig tid att utforska rösten och kroppsspråket, hitta ord och ordval etc. Vill du ha min hjälp så kan du antingen gå någon av mina öppna kurser eller anlita mig som din personlige tränare. Befinner du dig i Malmö så håller jag under våren 2020 kurser i samarbete med Medborgarskolan. Dessa kurser hitta du här. Och 14-15 augusti så håller jag min kurs; Bli en stjärnföreläsare, här i Baskemölla.

Vill du hellre att jag kommer till din grupp eller arbetsplats så skicka mig ett meddelande

Nu önskar jag dig en härlig helg!

Cecilia Granquist AB