Hemligheten bakom intresset

Vad är hemligheten bakom en bra presentation?

Ja, det är det många som frågar sig. Eller kanske rättare, fler borde ställa sig den frågan. Tyvärr tar alltför många givet att det här med att presentera, det skall man bara kunna. Men att kunna göra en bra presentation kräver träning och kunskap. Egentligen inte konstigare än att kunna läsa och skriva kräver träning och kunskap. I veckans blogg ger jag dig några av mina tankar om vad som är hemligheten.

Lyssnarens intresse för din presentation

En stor del av hemligheten bakom en bra presentation är lyssnarens intresse. Du kan hitta på och göra fantastiska saker men fångar du inte lyssnarens intresse, ja då är det inte mycket mening med det hela. En bra presentation kräver en lyssnare, en lyssnare som inte bara lyssnar utan är intresserad och vill lyssna mer. En riktigt bra presentation hjälper också lyssnaren att komma ihåg och bli berörd av det du sagt. Men vad är då hemligheten bakom lyssnarens intresse? Det räcker alltså inte med att lyssnaren har ett intresse för ämnet, du behöver hålla liv i lyssnarens intresse.

För att lyssnaren skall vilja lyssna behöver hen känna att du talar till hen. Gärna känna sig betydelsefull och viktig. Lyssnaren vill också bli berörd på något sätt. Du behöver också möta lyssnaren där den är, dvs i rätt tillstånd och på rätt nivå.

Vem är din lyssnare?

Ett viktigt steg, när du vill göra en bra presentation, är att göra en research av vem du skall tala till. Ta reda på så mycket du kan om din publik, kunskap, intressen, ålder etc. Men ibland består ju målgruppen av en massa olika slags människor, tänker du. Javisst, så kan det vara. Men ta reda på så mycket du kan innan och lyssna också av din publik när du är på plats.

Våga prova och testa

Stor del av hemligheten bakom en bra presentation brukar jag säga är att du bör tillåta dig att våga prova och testa. Men då kanske du tänker; att det går stick i stäv med det jag skrivit ovan? Men det är tvärtom! Når du vågar ”göra fel” och testa dig fram med inställningen att vilja lära, då får du erfarenheter och kunskap. Det är också i testandet som en kurs i presentationsteknik verkligen gör nytta. När du är i sk. hett läge, du möter din publik eller din mottagare i det viktiga mötet, ja då kan det vara svårt att ”testa”. Du kan inte säga till din mottagare att nu backar vi bandet, jag provade bara. Men när du tränar i grupp eller med en coach så har du möjlighet att göra om och prova dig fram. Träningen ger dig kunskap och säkerhet i vad som fungerar för dig. Sedan är det ändå viktigt att våga ge sig ut ”i vattnet” och göra en presentation i ”hett läge”. Även om du har tränat innan så kommer inte alla dina presentationer att bli perfekta. Se det då som erfarenhet att ta vidare till nästa gång.

hemligheten bakom bra presentation

Margareta får talarcoachning

Utforska hela ditt instrument

En annan hemlighet bakom en bra presentation är att du använder hela din potential. Med det menar jag att du behöver ta med både innehåll (vad du skall säga) och hur och med vilken energi och engagemang du framför ditt budskap. Med att använda hela ditt talarinstrument får du betydligt lättare att hålla lyssnarens intresse vid liv.

Du kan försätta berg om du bara vet hur!

Som skådespelare vet jag att du kan försätta berg om du bara vet hur. En röst som är gnällig, knarrig, gäll eller svag kan förstöra den mest intressanta föreläsning. Likaså kan ett tillbakadraget eller stelt kroppsspråk förstöra presentationen. Därför vill jag rekommendera att du lägger tid på att träna både röst och kroppsspråk. Det här är viktiga delar i ditt instrument som behöver utforskas och finslipas. Och du skall veta att det handlar inte bara om att höras och synas utan det handlar lika mycket om att med hjälp av röst och kropp skapa säkerhet till dig själ och god stämning till dina åhörare.

Närvaro hos presentatören

Ytterligare en hemlighet bakom presentationen är att vara verkligt närvarande. En presentatör som våga släppa sig själv och ägna sig helt åt sin publik kan skapa magi. Men för att du verkligen skall kunna vara helt närvarande så krävs att du har tillåtit dig att träna, testa och prova.

Vill du träna med mig?

Har du ett viktigt budskap som du vill nå ut med? Du vill träna och utveckla din potential för att bli en vass talare. Då kan du göra som Margareta på bilden ovan. Hon anlitade mig som sin personliga talarcoach. Du kan också anmäla dig till någon av mina öppna kurser. Redan den 30 januari och 13 februari så håller jag kurs i Lund. Senare i sommar 16-17 augusti håller jag min omtyckta kurs Bli en stjärnföreläsare, här på Österlen. Är ni en grupp kan du dessutom alltid anlita mig, och jag kommer till er när och var ni önskar.

Kontakta mig

Härlig helg och

Cecilia Granquist AB