Hitta ditt engagemang när du skall tala

engagerande-lindaEn engagerad talare får deltagarna att lyssna. Men det är inte alltid så lätt att alltid vara så engagerad, speciellt inte om det är något som du själv inte är så engagerad i. Därför skall du denna vecka få några bra tips på hur du kan hitta ditt engagemang när du skall tala.

Du som brukar läsa min blogg eller gått någon av mina kurser känner säkert till mina V-frågor och mitt VIN. Dvs Vem, vad, varför och Vårda, Intresse och Närvarande. Denna modell att tänka och förbereda sig inför ett framträdande hjälper dig också att hitta ditt engagemang.

Eftersom all kommunikation börjar hos sändaren så är just engagemanget superviktigt för att få mottagaren att både vilja men också att verkligen ta till sig budskapet. Och kom ihåg att det är först när budskapet når sin mottagare som det får sin betydelse.

Så därför kommer här ytterligare några tips:

1. Vad är ditt varför?

Om du vill skapa och hitta ditt engagemang så börja med att fråga dig själv, Varför skall du säga detta? Vad vill du åstadkomma med det du har att säga? Om du inte vet varför så skulle jag vilja påstå att det är snäpp omöjligt att hitta sitt engagemang.

2. Plocka fram passionen

När du väl vet varför så låt passionen komma fram. Finns det något i detta varför som får dig att brinna lite extra? Varför är det så viktigt? Ta god tid på dig och fundera en stund på det som triggar igång just dig. Det här kanske verkar som om det måste vara så fantastiskt men kom ihåg att även en liten gnista kan tända en eld.

Tro mig, du kan till och med hitta en glöd i en ”tråkig kvartalsrapport” om du bara tillåter dig att fundera en stund på varför och vad du vill åstadkomma med det du berättar.

3. Ta vara på kraften från din publik

Kommunikation är en växelverkan. Om du visar din publik entusiasm så kommer du att få entusiasm tillbaka. Ta vara på den kraften och låt den ge dig energi till din fortsatta entusiasm. I mitt VIN (vårda, intresse, närvaro) så finns; visa publiken intresse. När du visar publiken ditt intresse så känner de att de är betydelsefulla och får lättare att visa sin entusiasm gentemot dig. Entusiasm smittar så om du så bara känner av en lite gnutta entusiasm från publiken så ta den till dig så skall du snart märka att den sprider sig.14468765_10153995375892794_5426816830385830698_o

Lycka till med din entusiasm!

Härlig helg!

Ceciliasignatur