Hur avslutar jag en presentation?

Hur avslutar jag en presentation på bästa sätt? Det är en vanlig fråga jag får. Ett vanligt misstag många gör när de skall hålla en föreläsning, presentation eller ett tal är att de missar det viktiga avslutet i presentationen.

Det som ofta händer är att man glömmer ”knyta ihop säcken” dvs göra en kort sammanfattning av det som är sagt och då gärna lägga till en ”knorr” som åhörarna kommer ihåg. För vi skall komma ihåg att mycket av det som sagts glöms bort. Därför är det viktigt att du gör ett avslut som lyssnarna verkligen bär med sig.

Hur avslutar jag då en presentation och gör ett bra avslut?

Här kommer 3 tips som kan hjälpa dig:

1. Tänk på ditt varför

Varför håller du den här presentationen? Vad vill du att dina åhörare skall göra, känna, tänka efter att ha lyssnat på dig. Om du har ”ditt varför” klart för dig blir det mycket enklare att hitta slutorden som deltagarna bär med sig.

2. Gör en kort sammanfattning

Inom retoriken brukar man säga: Tala om vad du skall säga. Säg det. Tala om vad du har sagt. Som jag skrev inledningsvis så är det bra med en ”knorr” på slutet. Det är slutorden som vi bär med oss så lägg gärna lite extra tid på dina avslutningsord när du förbereder din presentation..

3. När det är slut, är det slut.

Ett mycket vanligt misstag är att fortsätta tala efter slutorden. Du kanske kommer på något som du glömt att säga och så lägger du till det. Men då är risken att du ”luddar” till det hela och dina slutord som du planerat inte får den verkan som de skulle haft. Så här gäller det att ha disciplin och verkligen sluta. Kom ihåg att det är dina sista ord som åhöraren bär med sig.

I denna video kan du lyssna på mina 3 snabba talartips.

Om du behöver hjälp att finslipa dina talarverktyg så titta in på fliken aktuella utbildningar

Närmast håller jag en 2 dagars kurs här på Österlen 16-17 augusti och senare i september håller jag en tvådagarskurs i Malmö, 25 och 26 september.

Vill du hellre få personlig hjälp eller gå en onlinekurs, så går det också bra.

Så önskar jag dig en härlig helg och