Mingeltips i adventstider

Advent är en tid som ofta ger chans till mingel. Vi bjuds på glöggträffar, vi går på julmarknader, julfester osv. Alltså flera chanser till att träffa både nya och gamla kontakter. Många gånger är det de där oväntade tillfällena som ger ingångar till nya affärer eller chansen till den där attraktiva tjänsten du gått och drömt om. Underskatta därför inte dessa tillfällen till kontaktskapande. I veckans blogg ger jag dig 3 bra tips som är bra att tänka på inför ett mingel.

3 tips för bra mingel

1. Visa intresse

Det viktigaste för ett bra mingel är egentligen inte det du säger utan mer att din mottagare fattar tycke för dig. Alla människor vill känna sig betydelsefulla. Kan du få din mottagare att känna sig betydelsefull så gilla hen dig. En person som gillar dig blir också mer öppen att vilja skapa kontakt med dig. Så viktigaste tipset är alltså att visa intresse för de du träffar på minglet. Lyssna och ställ frågor.

2. Våga bryta och gå vidare

Det kan finnas ett problem med ovanstående tips. Och det är att din mottagare tycker du är så trevlig att den vill hålla fast vid dig och vägrar släppa taget. Det kan finnas många anledningar, t ex personen är osäker och tycker det är skönt att äntligen fått träffa någon som lyssnar. Tycker du själv att konversationen ger dig något så är det naturligtvis inte fel att stanna kvar. Men, stanna inte av bara ren artighet. Våga bryta konversationen och gå vidare. Det kan du göra på både ett snyggt och ödmjukt sätt. T ex genom att helt enkelt tacka för pratstunden och att du nu vill passa på att hälsa på några fler på tillställningen.

3. Följ upp

Vill du verkligen dra nytta av ett mingel så ta för vana att följa upp efteråt. Kanske ni bytte visitkort eller kontaktuppgifter. Skriv gärna ett mejl och tacka för mötet. Är det en kontakt som du vill odla vidare så passa på att föreslå  t ex en lunchträff där ni kan fortsätta utbytet. Visitkort har en tendens att bli liggande i en hög och sedan har du glömt vem det var. Skriv därför några rader om vad ni pratade om så har du det som underlag när du vill följa upp kontakten.

Vill du få fler mingeltips så läs gärna tidigare blogginlägg jag skrivit om mingel: Mingelknep5 tips för effektivare mingel.

Med eller utan glögg så vill jag nu önska dig en riktigt trevlig 1:a advent adventCecilia Granquist AB