Om mingel och mingeltankar

Mingel då och nu

Som jag berättade i förra veckans blogg så har jag i år drivit mitt företag i 30 år! Under de åren har det hunnit hända massor i konsten att driva företag. Men något som hela tiden varit och är viktigt det är att skapa relationer, att mingla och få nya kontakter.

Skillnaden mellan då för 30 år sedan är att vi idag lika lätt kan skapa kontakter via webben som i verkliga livet. Ja, jag hörde faktiskt någon som sa att hen endast arbetar med kontakter via nätet. Lite trist kan jag själv tycka för visst är det något speciellt att träffas så där i verkliga livet, öga mot öga?

mingel

Mina mingeltankar

Så denna vecka vill jag gärna dela med mig av mina mingeltankar. Jag skulle bli jätteglad om du vill kommentera och berätta om dina erfarenheter och tankar i kommentarsfältet nedan.

Men vad är det då som har förändrats enligt mina tankar?

1. Både lättare och svårare 

Ja, det kan ju tyckas märkligt men det är så jag upplever det. Om det är tillfället eller tiden som gjort att jag upplever det så skall jag låta vara osagt. Men i något sammanhang upplevde jag det jättesvårt att få nya kontakter. Antagligen var de flesta som var på plats så utsvultna på möten IRL att de bara ville prata med dem som de redan kände. I det sammanhanget var jag helt ny och kände ingen sedan tidigare. Jag fick verkligen anstränga mig för att hitta någon som såg inbjudande ut och som kunde vara öppen för ett samtal. Till slut fann jag två damer som satt ensamma vid ett bord där jag frågade om jag fick slå mig ned. Det hela slutade med ett mycket intressant och givande samtal oss emellan.
Vid ett annat tillfälle blev jag nästan påflugen av nyfikna personer som undrade vem jag var. I det fallet förstod jag att de flesta var vana vid att nätverka och hade just kommit för att knyta nya kontakter.När jag jämför dessa båda nätverksträffar med de träffar jag besökte för 30 år sedan så upplever jag ändå en större avslappnad attityd i minglandet idag än för 30 år sedan. Det är lättare att ”ta för sig” och faktiskt ta kontakt. Inte så många som ”gömmer sig” i ett hörn och ser besvärade ut.

2. Mindre ”sälj” och mera kontaktskapande

Ja, detta är bara en tanke som jag verkligen skulle vilja ha dina tankar om. Men jag upplever, att det idag, så ligger det största fokuset på att verkligen få nya kontakter istället för att ”sälja sig eller sin produkt”. En större nyfikenhet på den andra parten.

Mingel på webben då?

Ja, att mingla och skapa nya kontakter på nätet är ju ett ganska nytt fenomen. Många socialamediagurus pratar gärna och ofta om hur viktigt det är att dela med sig och skapa meningsfulla möten på sociala media. Och det vill jag gärna hålla med om. Men måste samtidigt  medge att det kan kännas svårt. Det är inte bara så enkelt som att ställa en fråga och så får jag svar. Här tror jag att vi alla behöver träna oss i nyfikenheten på varandra, att både ställa frågor, dela med oss av tankar och idéer men också att svara och vara mer aktiva i varandras inlägg. För det är ju egentligen då det verkligen händer något och en relation kan uppstå. Eller hur tänker du?

Vill du ha några tips för att mingla så har jag skrivit om det i ett par tidigare inlägg. Du hittar dem här  och här

 

Härlig helg och