Storytelling för föreläsare

Storytelling är ett fantastiskt verktyg i många sammanhang. För föreläsare är det nästan en nödvändighet skulle jag vilja påstå. Därför skall du i veckans blogg få några bra tips hur du kan använda dig av storytelling när du föreläser eller håller en presentation.

Storytelling för föreläsare

I en föreläsning så handlar det ofta om att leverera fakta av olika slag. Du kanske skall undervisa eller presentera något specifikt, då behövs fakta. Men fakta kan vara svårt att ta till sig eller åtminstone svårt att komma ihåg. En berättelse kan då exemplifiera och förtydliga ditt budskap. En berättelse kan också fungera som ett skönt avbrott eller som jag kallar det; ”bensträckare för hjärnan”.

Några tips

Här kommer några tips för dig som föreläser och vill använda dig av storytelling:

  1. Fundera på dina 3 V: Vem, Vad och Varför. Frågor som du som föreläsare alltid bör ställa dig; Vem skall du tala till? Det gäller att välja en berättelse som passar din publik. Vad skall du säga, dvs vad är kärnan i det du skall tala om, välj en berättelse som passar till ditt Vad. Varför skall skall du säga detta? Välj en berättelse som förmedlar detta Varför.
  2. Strukturera upp din presentation för att se var en berättelse gör bästa nytta
  3. Gå på jakt i minnet av händelser som kan bidra till din berättelse
  4. Sätt samman din berättelse och öva in den så att den blir spännande att lyssna till.

I blogginlägget 3 tips hur du berättar en bra story hittar du tips på hur du sätter samman en bra story.

Snart kommer onlinekursen, Storytelling för föreläsare

I skrivande stund arbetar jag med att sätta samman en onlinekurs i Storytelling för föreläsare. Min förhoppning är att den skall bli klar under tidig höst. Har du funderingar på vad du skulle vilja ha hjälp med i en sådan kurs så blir jag dig ytterst tacksam om du skriver några rader om det i kommentarsfältet nedan. Bidrar din fråga till utvecklandet av kursinnehållet så får du 15% rabatt på priset som tack för hjälpen.

Följ med mig till Sardinien i september och träna storytelling.

22-29 september så håller jag kurs i Storytelling på Sardinien. Det blir en spännande och härlig vecka där vi kommer att använda Sardiniens fantastiska natur och historia som inspirationskälla till vårt berättande.

Passa på nu då vi har ett introduktionserbjudande och mycket bra pris för hela veckan med hela dess innehåll samt resa. Läs mer om kursen och boka här.

Men obs! Boka nu, anmälningstiden går snart ut.

Fortfarande platser kvar till min föreläsarutbildning på Österlen 17-18 augusti.

Vill du hellre stanna kvar här i Sverige så kör jag kursen Bli en stjärnföreläsare här I Baskemölla på Österlen den 17-18 augusti. Om den kan du läsa här.

Med en förhoppning att vi snart får ses i verkliga livet. Önskar jag dig en härlig helg med många sköna berättelser.

Cecilia Granquist AB