Tala med en present
dutt budskap en present

Ett mycket bra knep när du skall presentera är att ”tala med en present”. Presenten är det budskap du vill förmedla till dina lyssnare. Att tänka så gör dig själv både säkrare och din presentation blir mer engagerad.

Budskapet din present

Säkerligen brinner du för ditt budskap. Du tycker det är viktigt att förmedla, eller hur? Men kanske du är orolig för hur dina mottagare skall ta emot ditt budskap? Tänk om de inte vill lyssna, eller om de inte förstår vad du vill få fram? Dessa oroliga tankar tar lätt fokus från det du vill framföra. Men om du då tänker att ditt budskap är en present som du vill ge dina åhörare och låter den tanken ta plats och ditt fokus så skall du snart märka att du får fram ett helt annat engagemang.

Presentera är att dela med sig

Om vi tittar på själva ordet presentera och några synonymer så hittar vi bl a anförtro, bjuda på, framlägga, avlämna, frambära, framföra. Alla dessa ord innebär att jag levererar något till någon annan. Jag vill mena att det är det som också är kärnan i god presentationsteknik, att vilja ge!

Låt dig själv glädjas av din gåva

Men visst, även gåvor kan bli fel. Och precis som vi kan oroas över att inte budskapet når fram så kan vi oroas över om gåvan är rätt eller hur den kommer att tas emot. Därför är det viktigt att du själv gläds av att kunna dela med dig av ditt budskap. Att du själv värdesätter gåvan som något viktigt som du vill dela med dig av.

Ge dig gärna själv en gåva

Apropå detta med att se talet, presentationen som en gåva att dela med sig av så kan det ju vara på sin plats att även ge sig själv en gåva? Med det menar jag i detta sammanhang att det är viktigt att du vårdar dig själv när det gäller presentationsteknik. Framförallt att du vårdar ditt instrument: röst, tal och kroppsspråk men också att du fyller på med inspiration. Då blir det också roligare och lättare att dela med sig.

Befinner du dig i eller kring Lund så kan du ta del av min öppna kurs där jag kombinerar både presentationsteknik och storytelling. Du kan välja mellan alla eller enstaka delar av kursen. Läs om den här

Befinner du dig längre bort eller tiderna inte passar så kan du antingen gå en av mina onlinekurser .
Eller anlita mig som din egen coach. Är ni engrupp kan jag givetvis också komma till er. Kontakta mig då så sätter vi ihop något som passar.

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB