Talartider igen, här får du tipsen

Nu är vi mitt uppe i talartider igen. Det är bröllop student, konfirmation och skolavslutningar och födelsedagar. Just den här tiden maj, juni är nog den talartätaste tiden skulle jag tro. Jag har skrivit om det tidigare och nu är det dags för några tips igen:

1. Förberedelsen

Börja gärna med att skriva ner det du vill säga. Gör en research men akta dig för alltför privata inlägg. Självklart skall talet vara till personen du skall hylla men tänk också på vilka andra som lyssnar. Vad vill de höra och framförallt vad vill festföremålet att de skall höra, troligen inte om en gammal suparesa till Spanien. V- frågorna som jag brukar rekommendera en talare att använda i presentationsteknik är även användbara i ett högtidstal. Fråga dig Vem skall du tala till (både festföremålet och gästerna), vad är målet med det du skall säga och varför skall du säga just detta.

2. Öva

När du väl vet vad du skall säga så öva. Öva inte bara texten utan öva också hur du skall säga. Träna din röst och ditt kroppsspråk, det är viktiga verktyg som många glömmer bort. Nu kan du också fila på både innehåll och inte minst längd. Ett högtidstal tenderar många gånger att bli för långt. Man brukar säga att runt 3 minuter brukar vara lagom.Längden beror lite på hur många andra som skall tala, är ni många så är det extra viktigt att talet inte blir för långt. Tumregeln är alltid: hellre för kort än för långt!

3. Lägg undan papper

Lägg undan det skrivna och träna att hålla ditt tal utan papper. Tala högt för dig själv och testa orden i din mun. Det är stor skillnad på skrivna och talade ord. Det är när du vill vara trogen dina skrivna formuleringar som det lätt kan bli stelt och uppstyltat. Det där ordet som kändes så genialiskt när du skrev det kanske inte alls blir så bra när du säger det. Att börja skriv ner är ändå för många ett bra sätt att formulera sina tankar och även ett sätt att memorera. Men därefter skall du våga släppa det skrivna och istället träna på att återberätta och återberätta med din muns ord.

Har du någon i din närhet som du kan testa ditt tal inför så är det jättebra. Be gärna om konstruktiv kritik.

Vill du läsa mina tidigare inlägg om högtidstal så hittar du dem här och här

Stort lycka till och härlig helg!