Från fakta till storytelling

från fakta till storytelling

Genom att förvandla fakta till storytelling kan du få din presentation att bli så mycket mer spännande att lyssna till. Men det är ju fakta jag skall presentera kanske du säger? Jovisst, men det handlar om att få din publik engagerad och intresserad.

Jag vill absolut inte förkasta fakta, men den behöver presenteras på ett sätt så att dina åhörare både orkar ta det till sig och kommer ihåg. Speciellt i dagens samhälle då vi dagligen matas med information och fakta, så behöver vi hjälp att ta emot. Våra mänskliga hjärnor tar helt enkelt lättare emot en berättelse som kan engagera oss och som vi även kan känna igen oss i.

Ett exempel på fakta till storytelling

Jag skall ge dig ett exempel från ett av mina många coachinguppdrag. En kvinna som brinner för ledarskap och som vill presentera sina idéer om hur ett gott ledarskap bör fungera.

Min klient bär på massor av kunskap, både från erfarenheter som verksam chef högt upp i organisationer och även teoretiska kunskaper som hon bygger sina idéer från. I sitt första utkast presenterade hon budskapet på det mer ”traditionella” sättet. Det var mycket: ”jag tycker”, ”så här är det”, ”detta är bra”, ”forskningen säger” etc. Presentationen var inte alls dålig men det blev efter ett tag kanska enformigt och helt enkelt tråkigt att lyssna till.

När jag bad henne berätta och ge egna exempel på vad som hänt under hennes karriär som gjort att hon kommit fram till sina teorier och hur hon själv har använt dem i sitt ledarskap så hände det saker. Dels blev hon själv betydligt mer engagerad, det började lysa i ögonen från hennes engagemang. Och det blev framförallt betydligt intressantare att lyssna till.
Visst återstod en hel del arbete för att vässa till presentationen. Men när hon väl hade sina berättelser och förvandlat sin fakta till storytelling så kunde vi sätta in dem i presentationen så att hennes fakta och storytelling kunde samverka till en levande och intressant presentation.

Förvandla fakta till storytelling

Vill du själv prova att göra som min klient så börja med att fråga dig själv vilka egna erfarenheter, situationer du varit med om som kan belysa dina teorier. Berätta dem både för dig själv och gärna för någon sparringpartner. En annan viktig fråga du bör ställa dig är till vem, vad och varför du skall presentera. Det hjälper dig att välja rätt berättelser. Läs gärna mer om  vem talar du till eller varför lyssnar de inte i tidigare blogginlägg.

Har du också ett viktigt budskap?

Många går, precis som min klient, omkring med viktiga budskap som bara ”måste fram”. Tillhör du dem så hjälper jag dig gärna. Jag absolut älskar att hjälpa och coacha människor med viktiga budskap. Jag är dessutom fullt övertygad om att vi får en bättre värld om vi människor lär oss bli bättre på att kommunicera och kanske framförallt, förstå varför andra inte förstår detsamma som du själv förstår.

Vill du också få min hjälp så kontakta mig gärna vill du veta mer om min coachning så läs här.