Konsten att slipa sina talarverktyg

Idag skall jag hålla min kurs Bli en stjärnföreläsare och det skall bli sååå kul! Jag gillar det mesta jag gör i mitt jobb men just denna kurs måste jag erkänna tillhör mina absoluta favoriter.
Att få bjuda in sina kursdeltagare till sitt eget paradis är något speciellt. Kursen hålls alltså hemma i min lilla by Baskemölla på Österlen. Vi håller till tvärs över gatan där jag bor på Tjörnedalagården, en gammal skånegård med anor från 1700-talet.

Svinahuset på Tjörnedalagården

En liten grupp på 9 personer intensivtränar sin talarkonst i två dagar. Vi jobbar med allt från rösten och dess uttrycksmedel till kroppsspråk och upplägg. Emellan lägger vi också in några roliga teaterövningar för att frigöra fantasi och uttryck.

Det är 3:e året som jag kör kursen nu och varje år vid samma tidpunkt, 3:e veckoslutet av augusti. Det har blivit en tradition som jag kommer att fortsätta med.

Vad är då, konsten att slipa sina talarverktyg?

Att slipa talarverktygen skulle jag vilja jämföra med att slipa vilket verktyg som helst. En kniv behöver slipas men också behandlas rätt för att hålla sig skärpt. Det går inte an att slipa kniven vass och sedan slänga den lite ovarsamt i en låda, då är den snart slö igen. Likadant är det med dina talarverktyg, du behöver träna in dina färdigheter men du behöver också vårda dig själv så att dina färdigheter håller.

Miljön också viktig

Jag tror också att en stimulerande miljö bidrar till en extra bra inlärning. För mig är naturen jätteviktig när jag skall vara kreativ och utveckla mig själv. En promenad längs stranden eller in i skogen kan ge den där förlösande känslan när det mesta känns låst och svårt.

Nu skall jag tillsammans med mitt gäng utforska deras möjligheter att bli ännu bättre talare. Här skall slipas diamanter i dagarna två!

Vill du läsa om mina talartips så ta en titt på tidigare inlägg  t ex om kroppsspråk , Rösten eller orden

Du kan också titta på  Min Youtube kanal

Härlig helg!