Träningstips för talare, träning ger färdighet

I tidigare blogginlägg har jag delat med mig av talartips för ditt kroppsspråk, röst och tal. Hoppas att du har haft nytta av dessa. Men för att du verkligen skall få nytta av allt detta så handlar det om träning och åter träning. Därför skall du denna vecka få tips på olika sätt att träna.

Träning ger färdighet

Ju oftare du gör något ju lättare brukar det bli. Det gäller naturligtvis också presentationsteknik. Men faran om du går direkt ut i ”hetluften” utan att ha tränat kan bli att du känner dig missnöjd med din prestation och får en negativ erfarenhet som kan stjälpa istället för att hjälpa. Därför är det så viktigt att du ger dig tid att träna ”ditt instrument” dvs din röst, dina ord och ditt kroppsspråk. Tänk dig själv som ett musikinstrument som behöver stämmas inför varje konsert.

Låt dig inspireras av andra

Att lyssna och inspireras av andra talare är också mycket värdefullt och en mycket bra träningsform. Vad gör de som du tycker fungerar bra? Kan du också gör något liknande? Gör de något som du inte gillar? Hur kan du undvika det?

Mental träning

Jag gillar mental träning till det mesta och för presentationsteknik i synnerhet. Här kan du även ha nytta av dina förebilder. Låt dig agera som dina förebilder när du tränar din presentation mentalt. Låt dig verkligen se dig själv i din fantasi agera så där fantastiskt som din idol gör. Finessen är att din hjärna inte kan skilja på vad som verkligen har hänt och vad som är din fantasi. Tillåt dig också att se din publik, lyssna på applåderna och se deras intresserade och glada ansikten.

Hitta dina egna små träningsstunder

Många av oss känner tidspress och du kanske tycker att du inte har tid att träna. Men hitta då dina egna små stunder som du kan göra utan att det behöver ta så mycket av din tid. T ex på morgonen framför spegeln så gör kollar du av kroppsspråket och ”öppnar gardinerna”. Sjung i duschen så tränar du rösten. Kör du bil ensam så är det också ett bra tillfälle att göra röstövningar. Gå en promenad och njut samtidigt av naturen, få lite motion och gå igenom ditt anförande i dina tankar. Ja, du ser det finns många små stunder du kan passa på att träna presentationsteknik.

Lycka till och

härlig helg!